ביחד ולחוד | אוצרות: נועה עמבר רגב
תערוכה זוגית ראשונה של מוניקה קליין ומיקי גולדשטיין
בית האמנים חיפה 12.08.2023-09.09.2023
טקסט אוצרותי
הסקרנות והאומץ לנסות, להעז, וליצור משהו חדש, היא הכוח המניע את מוניקה קליין ומיקי גולדשטיין, באמנות ובזוגיות כאחד.
מהנדסת טקסטיל ומעצב גרפי, שחיו בשני קצוות שונים של העולם ונפגשו בתקופה של נקודות מפנה אישיות בחייהם. מפגש אשר יצר זוגיות מפרה ומקדמת של שני חלקים נפרדים המתפתחים וצומחים מתוך שלם אחד.
אמן ואמנית, החיים יחד וצועדים יד ביד במסע לגילוי אמת פנימית אישית, כל אחד בסגנונו המובהק. בעוד מיקי מצייר פורטרטים גדולים במשיכות צבע עזות ואקספרסיביות, מוניקה עוסקת במלאכה עמלנית ומובנית של ציור חוטי בד דקיקים, שכבה על גבי שכבה, ליצירת מראה דמוי בד ארוג.
העבודה היומיומית בחלל משותף מביאה את שני בני הזוג לחקירה מתמדת והתנסות יצירתית, היוצאת מגבולות הקנבס השטוח והמוכר ועולה מעל לפני השטח; אלמנטים טקסטילים תלת מימדיים שזורים בכל עבודותיה של מוניקה, ואצל מיקי ניתן למצוא שכבות שקופות מצוירות, המטילות קווי צל ומעניקות ממד נוסף של עומק לדמויות הנשיות.
מתיחת גבולות סקרנית של חומר, צורה וצבע, מתאפשרת הודות לתמיכה הדדית ללא תנאי שהם מעניקים זה לזו וזו לזה. זוגיות של יחד, המאפשרת לכל אינדיבידואל בה את הצמיחה לחוד.
תהליך העבודה
1 – מחקר
הסיפור הזוגי: המחקר התמקד בלמידת סיפורם של שני האמנים באמצעות ריאיונות עומק נפרדים שארכו כשעתיים כל אחד, במהלכם סיפרו בני הזוג על הרקע המקצועי והאישי שלהם ועל תחילת הקשר הזוגי ביניהם, כל אחד מנקודת מבטו. השיחות האישיות התמקדו בשאלה כיצד הקשר הזוגי תמך בכל אחד מהם בפיתוח עבודת האמנות המקצועית. במהלך חודשי העבודה לקראת התערוכה, נערכו מספר מפגשים אישיים בסטודיו להעמקת השיחות והבנת הקשר הזוגי, לצד ליווי תהליכי עבודה של יצירות חדשות. סיכום המחקר המלא מופיע בהמשך העמוד.
למידת החלל: הגלריה העליונה בבית האמנים בחיפה נבחרה על ידי בני הזוג כמקום להצגת התערוכה (טרם הצטרפות האוצרת לתהליך העבודה). נערכו מספר ביקורים משותפים בחלל בכדי ללמוד על האפשרויות הלוגיסטיות הקיימות בו מבחינת תלייה והצבה של העבודות, אביזרי תצוגה, תאורה ואמצעי עזר טכנולוגיים. נערכה שיחה מקיפה עם מנהלת הגלריה וצוות המקום על מנת ללמוד על תפעול המקום, אופי הקהל והזדמנויות ליח”צ.
מחקר רוחבי: נערך מחקר על תערוכות זוגיות שהוצגו בעבר בארץ ובעולם ועל זוגות אמנים העובדים יחד. מטרת המחקר היתה להעמיק בשאלה איך זוגיות תומכת יכולה להשפיע על צמיחה אישית של כל אחד מבני הזוג מבחינה מקצועית ואמנותית, ולהתבונן בהצגתם של סיפורים זוגיים מזוויות שונות.
2 – מיפוי אתגרים
במהלך העבודה על התערוכה עלו שני אתגרים מרכזיים:
1. סגנונות עבודה מאוד שונים ובגדלים שונים – איך להציב את העבודות כך שיתמכו זו בזו ולא יאפילו זו על זו?
2. מהלך רצוי של הקהל – איך ליצור אפשרויות לשהייה ארוכה יותר של הקהל בחלל בכדי לאפשר העמקה בסיפור הזוגי? איך ניתן לשבור ולהאריך את מסלול ההליכה ההיקפי ה”קלאסי”?
3 – בחירת העבודות והצבה בחלל
הרצון להאריך את שהיית הקהל בחלל (שאינו גדול) בכדי לאפשר העמקה בסיפור הזוגי ורפלקציה אישית, התווה את הבחירה בעבודות ואת דרך הצגתן. תכנון ההצבה בחלל בא לתת מענה לאתגרים הנזכרים מעלה.
מרבית העבודות הוצגו במקבצים משולבים שכללו פורטרטים גדולים של מיקי ועבודות טסקטיל מוקפדות של מוניקה בקנה מידה קטן יותר. ההחלטה להציג את העבודות במקבצים כשהן תומכות זו בזו, באה להדהד את הצורה בה שני בני הזוג תומכים ונתמכים בתוך הזוגיות שלהם. העבודות הגדולות של מיקי קוראות להתבונן ממרחק, במבט כולל של צבע וקומפוזיציה, והעבודות העדינות של מוניקה מזמינות להתקרב ולהתעמק בפרטים הקטנים. ההצגה במקבץ מייצרת מהלך של התקרבות והתרחקות, המאפשר להתבונן על העבודות מנקודות מבט שונות ולגלות בהן רבדים חדשים. מהלך ההתקרבות וההתרחקות אף מאפשר את שבירת מסלול ההליכה ההיקפי ומזמן שהות ארוכה יותר במקום.
נעשתה בחירה במספר עבודות בעלות גודל/מראה חריג ביחס לשאר: שתי עבודות של מיקי בקנה מידה גדול מאוד (של גובה קיר שלם), שניתלו על קירות ייעודיים נפרדים; עבודה אחת של מוניקה בקנה מידה גדול (שנראית כמעין הגדלת זום-אין של עבודותיה הקטנות יותר); ושלוש עבודות פיסול תלת מימדיות בקנה מידה קטן-בינוני (שלבסוף לא הוצגו בשל אילוצים טכניים של המקום) שתוכננו להיות מוצבות במרכז החלל ליד העמודים. הבחירה בעבודות אלה נעשתה על מנת לשבור את מסלול המקבצים ההיקפי (שעלול היה להיעשות צפוי עם ההתקדמות בתערוכה), ולהציע נקודות מבט אחרות – ממרחק גדול, בהגדלה משמעותית, וב-360 מעלות.
בנוסף, הוצגה עבודת וידאו תיעודית של 3-4 דקות שסיפקה אפשרות לשהות ממושכת יותר ולהעמקה לתוך הסיפור הזוגי והאישי של האמנים. בשל גודל החלל, גם מי שלא צפו בוידאו יכלו לשמוע את הדברים ברקע ולקבל רובד נוסף של העמקה.
נעשתה בחירה לא להתייחס לאף עבודה באופן פרטני. התערוכה שנערכה במקבצים, לא התייחסה לגוף העבודה של כל אמן בנפרד מבחינת תוכן או בחירות אמנותיות שנעשו באותה נקודת זמן. זאת על מנת לשמור את המיקוד בסיפור הזוגי ולהציג את העבודות כמכלול שהתאפשר לו לצמוח לשני כיוונים אישיים מדוייקים, מתוך הבסיס היציב של אותה זוגיות.
לייבלים לעבודות
בתערוכה זו הוחלט לא להתשמש כלל בלייבלים. העבודות הוצגו במקבצים ולא כפריטים בודדים, כדי להדהד את התמיכה והצמיחה שבני הזוג מעניקים זה לזו וזו לזה במסעם האישי המקצועי. מכיוון שהתערוכה הכילה עבודות של שני אמנים בלבד, בעלי סגנון מובהק ויחודי לכל אחד מהם, לא נוצר צורך בהתוויה שמית של העבודות. גם מידע לגבי חומרים וטכניקות לא היה הכרחי שכן לא סייע להעמקה בסיפור הזוגי שהיווה את מהות התערוכה.
על מנת לאפשר למבקר.ת להתבונן אל תוך המסע האישי של כל אחד מבני הזוג, אשר נתמך וצמח מתוך מסעם הזוגי המשותף, הוחלט למקד את תשומת הלב בצורה בה העבודות תומכות זו בזו, מבלי להיכנס לפרטי מידע טכניים. ההעמקה הרצויה היא רוחבית ולא פרטנית – התבוננות בצורה בה מכלול העבודות עובד יחד ואיך כל עבודה נתמכת על ידי שאר העבודות במקבץ. מתוך כך, לייבלים המכילים מידע פרטני לגבי כל עבודה, עלולים היו להעמיס מידע שאינו בעל משמעות לחווית ההיטמעות במסע הזוגי. מידע כללי על סגנון וטכניקות העבודה של כל אחד מבני הזוג הוצג בטקסט הקיר ובא לספק את הידע הבסיסי הדרוש להתמצאות בעבודות מבחינה זו.
התערוכה ביקשה להשאיר לקהל המבקרים והמבקרות מרווח ומרחב להתבוננות פנימית בניסיון לשקף בעבורםן את המסע האישי והזוגי שלהםן עצמםן. אי העמסה בפרטים טכניים איפשרה מקום להרהור פנימי ורפלקציה על מערכות היחסים הקיימות בחייהםן.
תכנון הצבה בחלל
סיכום המחקר
מוניקה קליין ומיקי גולדשטיין הם זוג אמנים וגם זוג בחיים. הקשר הזוגי ביניהם, היווה ומהווה גם כיום קרקע יציבה ופוריה להתפתחות האישית והמקצועית של כל אחד מהם בנפרד בתחום האמנות.
מיקי, מעצב גרפי בעברו ואמן ותיק מזה כ-15 שנה. מצייר פורטרטים גדולים וצבעוניים של א.נשים מפורסמים ונשים מדומיינות, לצד זכרונות ילדות וטראומות מלחמה.
מוניקה, מהנדסת טקסטיל שניהלה במשך שנים רבות מפעל משפחתי לחליפות גברים בצ’ילה, ארץ מולדתם של השניים, עוסקת בעבודות ציור מוקפדות המדמות משטחי טקסטיל ארוגים ושוזרת בהם אלמנטים טקסטיליים תלת מימדיים ליצירת קומפוזיציות גרפיות מעניינות.
באוגוסט 2023 הוצגה בבית האמנים בחיפה תערוכה זוגית ראשונה של שניהם יחד, שכותרתה “ביחד ולחוד“. התערוכה הציעה מבט אל תוך הקשר הזוגי בין השניים וביקשה להעלות את השאלה כיצד הקשר השפיע על הצמיחה וההתפתחות האישית שלהם כאמנית וכאמן נפרדים, כל אחד בעל סגנון ייחודי ומובהק. מתוך התבוננות במסע הזוגי המשותף של מוניקה ומיקי, ותוך שהייה והיטמעות בסיפורם, יכלו המבקרות והמבקרים בתערוכה להרהר ולבצע רפלקציה על מערכות היחסים בחייהםן עצמםן, ולשאול כיצד הן תורמות להםן ומשפיעות עליהםן.
נושא הזוגיות ועבודתם המשותפת או המקבילה של זוגות אמנים הוא נושא שניצב במרכזן של מספר תערוכות בארץ ובעולם לאורך השנים. התערוכות, כל אחת בדרכה, מעלות את השאלה מה היתה השפעתה של הזוגיות על עבודתם האישית של בני הזוג. כל תערוכה מאפשרת התבוננות בדינמיקות ובסוגים שונים של זוגיות מזוויות שונות.
התערוכה הקבוצתית “אי זוגי” שהוצגה בשנת 2019 במוזיאון העיצוב בחולון, ביקשה לבחון כיצד הדיאלוג בין זוג מעצבים העובדים יחד, מביא להפרייה הדדית. זאת לצד ההבנה הבלתי מדוברת לפיה כל אחד מן הצדדים רשאי לשמור על בחירה חופשית בתוך התהליך היצירתי, בעוד הוא יודע שיזכה לכבוד ולביטחון מהצד השני (ואף יעניק זאת בעצמו). התערוכה הציגה מספר הרכבים זוגיים, בעלי קשר רומנטי, חברי, או מקצועי (ולעיתים יותר מסוג קשר אחד). תהליך העבודה התמקד בתקשורת ובשיחות שנוצרו בין המשתתפים וכיצד השפיעו על היצירה של כל אחת ואחד באופן אישי.
ביוני 2023 הוצגה בגלריה זימאק בתל אביב, התערוכה “העין היא דלת”, תערוכה זוגית רחבת היקף של בני הזוג ניצן מינץ ודדה, משוררת גרפית ואמן רחוב. בני הזוג החלו את דרכיהם הנפרדות באמנות רחוב לפני יותר מעשור ומתוך כך נוצרה ההיכרות ביניהם, שהתפתחה מקשר חברי לקשר רומנטי. כיום הם פועלים ביחד וגם לחוד, בעבודות ממוסדות ומחתרתיות. העבודות שיצרו לתערוכה התבססו על עבודות ישנות אותן גרסו ופירקו. חומר הגלם שנוצר שימש ליצירת עבודות חדשות, אשר עירבבו בין העבודות הישנות של השניים והביאו להתלכדות של הסגנונות האינדיבידואליים המובהקים של כל אחד מהם.
ב-2017 הוצגה במוזיאון Voorlinden שבהולנד, תערוכה של בני הזוג Jonas Wood ו-Shio Kusaka, צייר וקרמיקאית. בעוד בני הזוג פועלים בנפרד, התערוכה ביקשה לבחון את ההשפעות ההדדיות על העבודה של כל אחד מהם, אשר נוצרו בעת עבודה בחלל סטודיו משותף ומתוך חייהם המשותפים.
מתוך התערוכות והסיפורים הזוגיים הללו, מתקבלת תמונה בה השלם גדול מסך חלקיו – ואף תורם לצמיחתם. הקשר הזוגי הוא המאפשר לכל אחד מן הצדדים להעז, לפרוץ את גבולות היצירה שלו ולחקור בכיוונים חדשים. המסע פחות מפחיד כאשר הוא נעשה יחד או במקביל. התמיכה שכל אחד מעניק לשני מאפשרת לשני בני הזוג להתקדם קדימה באומץ ובסקרנות ולהגיע יחד למחוזות חדשים, כל אחד בדרכו שלו.
גם הסיפור הזוגי של מוניקה ומיקי שזור בקשר שלא ניתן להתרה מן הסיפור המקצועי האינדיבידואלי של כל אחד מהם. מתוך ריאיונות עומק אישיים שנערכו עם האמנים כל אחד בנפרד, וסדרת שיחות אישיות שנפרשה לאורך חודשי העבודה על התערוכה, ניתן לחבר קו ישיר בין הקשר הזוגי לבין ההתפתחות האמנותית של כל אחד מהם.
המחקר עליו התבססה התערוכה התמקד בשאלות: כיצד זוגיות תומכת יכולה לאפשר צמיחה אינדיבידואלית? כיצד יכול כל אחד מבני הזוג לשמור על יחודיותו מבלי להיטמע ולהיבלע בתוך הזוגיות? כיצד הזוגיות מאפשרת מתוך היחד לכל אחד לצמוח לחוד לכיוון ההתפתחות האישי שלו?
הקשר הזוגי בין השניים החל עוד בילדותם בצ’ילה, ונותק כשמיקי עלה לארץ בגיל 12. לאחר מספר עשורים, בעקבות תהפוכות שונות בחייהם האישיים הנפרדים, חודש הקשר בצורה אינטרנטית והתנהל מרחוק למשך כעשור. לאורך תקופה ארוכה זו הקשר התבסס בעיקר על הבעת רגשות דרך מילים (בכתיבה ובדיבור) בשל המרחק הפיזי. קיום הקשר בצורה זו פיתח אצל בני הזוג יכולת עמוקה להתחבר לרגש שבתוכם ולבטאו החוצה בצורה מדוייקת.
באותה תקופה מיקי החל את דרכו כאמן, לאחר שנים רבות כמעצב גרפי בתעשיית הפרסום. בתור מי שהיה מורגל בתהליכי עבודה מכווני תוצאה, חווה מיקי קושי בתהליך עבודתו האמנותי. הקשר עם מוניקה שפיתח בו את היכולת להתחבר חיבור עמוק לרגש, איפשר לו להתמסר לתהליך היצירה ולהתנתק מהצורך בתוצאה ויזואלית מתוכננת מראש. כיום מיקי חוקר מידי יום באומץ וללא פחד, מתוך תשוקה, תעוזה וסקרנות, את האפשרויות הגלומות בעבודת האמנות שלו ואף מעביר גישה זו לתלמידיו. הוא מאפשר לעצמו להתנסות בלא חשש ובהתנתקות מכל תוצאה מדומיינת.
עם ההיכרות המחודשת עם מיקי וחידוש הקשר החברי, שהפך במהרה לקשר זוגי, עלתה מוניקה לארץ לפני כשלוש שנים. מתוך חשיפתה לעבודתו של מיקי כאמן וכמורה לאמנות, החלה ליצור גם היא. מיקי שימש לה כמנטור וכן היווה דוגמא אישית לאמן המבצע מחקר וחיפוש תמידי אחר האמת הפנימית שלו. מתוך התבוננות בצורת העבודה שלו, החלה מוניקה לחקור ולחפש בתוך עצמה את הקול הפנימי שלה, אותו מצאה לבסוף בתוך שורשי הטקסטיל הנעוצים בעברה.
התערוכה “ביחד ולחוד” הציגה נקודה בזמן – המקום אליו התפתחה עבודתם האישית של כל אחד מהאמנים עד לאותו הרגע. ההתפתחות האישית והמקצועית של בני הזוג ממשיכה גם כיום והתמיכה שהם מספקים אחד לשנייה תורמת לצמיחה האינדיבידואלית של כל אחד מהם.
בספרו “הנביא” מדבר המשורר ג’ובראן ח’ליל ג’ובראן על חשיבות השמירה על האני בתוך האנחנו ועל הלחוד בתוך הביחד:
“אהבו זה את זו, אך אל תכבלו את האהבה –
ותהי ים הומה בין חופי נשמותיכם .
מזגו איש לכוס רעותו, אך אל תשתו מכוס אחת,
פרסו מפתכם זה לזו, אך אל תאכלו מכלי אחד.
זמרו וחוללו יחדיו ויגיל לבבכם
אך תנו ויהא כל אחד לעצמו,
כמיתרי הנבל שלעצמם הם גם בנגנם יחדיו”.
הסיפור הזוגי של מוניקה קליין ומיקי גולדשטיין, מדגים בצורה נפלאה את המהות עליה מדבר ג’ובראן. ההתפתחות האמנותית של בני הזוג קרתה במקביל במהלך מספר שנים, בהן כל אחד איפשר לעצמו לחקור מתוך סקרנות, ומבלי לדעת לאן תוביל הדרך. מאז ועד היום, האמנים מהווים גב יציב ובסיס תמיכה איתן זה לזו וזו לזה, כאשר כל אחד מעודד את השני להמשיך בתהליך המחקר האישי ואף מהווה דוגמא לכך בעצמו. יחד הם חוקרים מתוך סקרנות, תשוקה ותעוזה ומגיעים, כל אחד בתחומו, לגבהים חדשים.
ניתן לעיין ברשימת המקורות למחקר בתחתית העמוד.
צילומים מתוך התערוכה
רשימת מקורות:
התערוכה הקבוצתית “אי זוגי”, מוזיאון העיצוב חולון, 2019
התערוכה “העין היא דלת”, ניצן מינץ ודדה, גלריה זימאק, 2023
תערוכה זוגית לאמנים Jonas Wood ו-Shio Kusaka, מוזיאון Voorlinden הולנד, 2017
ריאיון עם זוג האמנים Jonas Wood ו-Shio Kusaka, על התערוכה במוזיאון Voorlinden הולנד, 2017
“שנינו ביחד וכל אחד לחוד – על זוגיות ונישואין”, מאמר מאת אריאלה מלצר, 2006
“על הנישואין” מאת ג’ובראן חליל ג’ובראן, מתוך ספרו “הנביא”, הוצאת תמוז, 1980